21/4/10

Ζήτημα νοοτροπίας και μαζοχισμού

36 χρόνια μετά την μεταπολίτευση και η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.Ανάθεμα αν σε αυτή τη περίοδο έγινε κάτι για το καλό του τόπου.Ολόκληρο το σύστημα σάπιζε και πλέον έχει φτάσει στην αποσύνθεση.
Η διαφθορά χρόνο με τον χρόνο ανέβαινε σκαλοπάτια επικρατώντας στους περισσότερους τομείς της πολιτικής και οικονομικής ζωής.Ταυτόχρονα εμείς γινόμασταν μέρη του συστήματος συμμετέχοντας ενεργά και ψάχνοντας την κατάλληλη ευκαιρία να επωφεληθούμε απ'το οτίδηποτε.Να βάλουμε κάποιον γνωστό μας σε θέση του δημοσίου,να κλέψουμε την εφορία,να κερδίσουμε μερικά τετραγωνικά στο χωράφι μας κλπ.Είναι σαφές ότι έχουμε λανθασμένη νοοτροπία ως λαός.Βρίζουμε τους πολιτικούς συνέχεια ενώ γνωρίζουμε ότι ΕΜΕΙΣ τους ψηφίσαμε και τους υποστηρίξαμε ξανά και ξανά παρά το γεγονός ότι βλέπαμε τα στραβά.Δεν μας ενδιέφερε όμως καθώς κλασικά κοιτάζαμε το συμφέρον μας.Τώρα όμως που φτάσαμε σε μια τέτοια κρίση πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Το πολιτικό σύστημα είναι αποσαθρωμένο και γι αυτό φταίμε και εμείς.Εννοείται ότι οι πολιτικοί έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.Αλλά δεν εκλέχτηκαν μόνοι τους...

Χωρίς να γνωρίζω καλά τα των πολιτικών συνθηκών πριν τα 90's θα αναφερθώ στα τελευταία 10 χρόνια που μπορούσα να δω και να καταλάβω πράγματα.Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καταδυνάστευσαν την χώρα με αποκορύφωμα την περίοδο του Σημίτη όπου έγιναν τα μύρια όσα.Χρηματιστήριο,Ιμια,προετοιμασία της Ολυμπιάδας και η αρχή του σκανδάλου της Siemens.Ξαφνικά βρεθήκαμε με ένα τεράστιο χρέος και η κυβέρνηση Καραμανλή όχι απλά δεν το μείωσε αλλά το αύξησε και άλλο,δίνοντας παράλληλα πλαστά στοιχεία στην Ε.Ε.Ο ρυθμός εμφάνισης σκανδάλων ήταν τόσο υψηλός που οι του ΠΑΣΟΚ φαινόταν ερασιτέχνες μπροστά στη Ν.Δ.Ο κατάλογος είναι μακρύς οπότε δεν θα κουράσω ανάφεροντας σκάνδαλα.
Οι πολίτες και στις δύο περιπτώσεις όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από την ζημιά που γινόταν στο κράτος αλλά ξαναψήφισαν τα δυο κόμματα δείχνοντας τον μαζοχιμό που μας διακρίνει.Απορώ πραγματικά πως έριξαν την ψήφο στην ΝΔ δημοκρατία 3 συνεχόμενες φορές.Εβλεπαν κάποιο αποτέλεσμα και ήταν χαρούμενοι με την διακυβέρνηση;Μάλλον ήθελαν κι άλλο κι άλλο...όχι βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα είχε καταφέρει καλύτερα.
Και φτάσαμε στο 2010 όπου ο Παπανδρέου,τελευταίος της οικογενειοκρατίας, βρίσκεται σε απίστευτα δύσκολη θέση.Αναγκάστηκε να πάρει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα,τα οποία αν είχαν παρθεί νωρίτερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.Εξαρτώμαστε σε μεγάλο βαθμό από τι θα πράξουν οι Ε.Ε,το Δ.Ν.Τ. και άλλοι οργανισμοί.
Και όμως οι Ελληνες συνεχίζουν να είναι σταρχιδιστές και να σκέφτονται κοινώς τον κώλο τους...χρειαζόμαστε νέα νοοτροπία.Δεν πάει άλλο πια..
Φωνάζουν όλοι αλλά να ξέρετε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας και ότι οι πολιτικοί αντικατοπτρίζουν εμάς τους ίδιος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό βέβαια.Οφείλουμε να ξυπνήσουμε,ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι που πρέπει να δείξουν τον δρόμο στους παλιότερους,και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το σκηνικό.Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται εθνικιστικές κορώνες και να μας φταίνε συνέχεια οι ξένοι(βλ Μέρκελ,ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό της χώρας με τους μετανάστες)όταν τα έχουμε κάνει σαν τα μούτρα μας.Είναι εντελώς απογοητευτικό να ακούς νέα παιδιά να ξεστομίζουν ρατσιστικές παπάρες και να βγάζουν τέτοιο μίσος.
Όμως έτσι είμαστε,κοιτάμε συνέχεια τι κάνουν οι άλλοι και δεν κοιτάμε την δικιά μας καμπούρα.Πρέπει να ξυπνήσει ο κόσμος από τον ακροδεξιό λήθαργο που έχει πέσει και να αλλάξει μυαλά.Όσο γι'αυτούς που το παίζουν δήθεν πατριωτάρες είμαι σίγουρος ότι ελάχιστα γνωρίζουν από ιστορία.Απλά θέλουν να το παίξουν πατριώτες χωρίς να ξέρουν γρι απ'ότι γίνεται και τι παίζεται.
Είναι απόλυτη ανάγκη να ξεπεράσουμε τον μαζοχιμό μας...
Ήμαρτον που λέει και μια ξεδοντιασμένη ψυχή!!

4 σχόλια:

  1. Έχεις απόλυτο δίκιο..Εξάλλου,η πολιτική,κρατική και κοινωνική σκηνή δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καθρεύτη της νοοτροπίας και του χαρακτήρα μας...Ο καθένας ψηφίζει και πράττει,όπως θεωρεί ότι του αρμόζει περισσότερο..Άρα αυτά που ζούμε είναι αποτελέσματα των ενεργειών μας και μας αξίζουν...

    Όταν στα άλλα κράτη,τα παιδιά μυούνται στη γνώση,την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα,τα δικά μας διδάσκονται την ξενοφοβία,το ρατσισμό,την απάτη,το νεοπλουτισμό και την κακοήθεια....Γι'αυτό είμαστε τελευταίοι και γι'αυτό η Ελλάδα είναι ένα διεθνές ρεζιλίκι...

    Όχι μόνο έχουμε χάσει κάθε αξία,αλλά δεν έχουμε να περηφανευτούμε για τίποτα...
    Αλλα ναι,ξέχασα....
    Τί λέω τόση ώρα??
    Είμαστε το λίκνο του πολιτισμού,γιατί μέχρι και πριν 2000 και κάτι χρόνια κάναμε πολλά....!
    Έτσι δεν είναι?? Ή καλύτερα,σ' αυτό δε στηρίζονται όλοι???
    Ας συνειδητοποιήσουμε κάποτε ότι από τον Περικλή ούτε κοκκαλάκι δεν έχει μείνει!
    Ας καταλάβουμε ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με εκείνη την Ελλάδα κι ότι ο χρόνος συνέχισε να κυλάει και μετά τον Αριστοτέλη!
    Όπως τόσο καλά ανέφερες,με απτά παραδείγματα,η κληρονομιά μας είναι ατελείωτα σκάνδαλα,ανικανότητα και πολλοί εθνικιστές,που οι γνώσεις τους επικεντρώνονται στην κακία και ούτε ξέρουν εντέλει σε τί πιστεύουν..!

    Ας συνέλθουμε κάποτε..! Ή ας αποκτήσουμε ανθρώπινη νοημοσύνη!!Μήπως και καταφέρουμε να επιβιώσουμε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα Κώστα...τα λες πολύ σωστά..θα θελες να συμμετέχεις στο blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τιμάει η πρόταση σου..!Η αλήθεια είναι ότι ήδη είμαι σε ένα νέο blog,που φτιάξαμε με ένα φίλο μου,αλλά θα ήταν μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω και στο δικό σας..!
    Όποτε θέλεις μου λες και κανονίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή